torsdag 27. desember 2018

Hjemmelagde blomster - trinn for trinn (Nyheter!)


Det er romjul og forhåpentligvis har julefeiringen vært fredfull og herlig. Jeg har bare blogget julekort i det siste, og det var derfor en fryd å sette seg ned å leke litt med noen nyheter som kommer etter nyttår. Disse er ikke tilgjengelige i nettbutikken enda, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves :-) 


Den første nyheten jeg må nevne, er denne herlige karakteren med hjelm og briller! Er den ikke kul? Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hvilket dyr det er, men kul er den i alle fall. Den kommer sammen med dissse stemplene:
Motivet er fargelagt med Copic Markers.
Dere som kjenner meg eller følger meg, vet at jeg elsker å lage blomster selv. For et par - tre måneder siden spurte jeg designerne i Kort & Godt om det hadde vært en ide å lage stempel- og diesett slik at folk kunne lage blomster selv. Og jammen meg ble ideen til virkelighet, og nå kommer det hele to forskjellige sett. Jeg har lekt meg med det ene, som ser slik ut:

Og nå skal jeg gi dere en liten innføring i hvordan jeg har brukt dette settet for å lage disse rosene som jeg har brukt på kortet mitt:


 Siden diesene ikke er åpne, er det lurt å lage seg en mal som man kan legge diesene oppi slik at man vet at man treffer riktig på det man har stemplet. Dette var noe jeg kom på litt underveis i denne blomsterproduksjonen min, så dere som er litt observante, kan se at jeg ikke har brukt malen på de bildene jeg tok underveis.... Jeg laget meg først en hvit, men så fant jeg ut at det var lettere å se hvor jeg skulle plassere stempelene dersom malen var mørk. Man stanser ut blomstene i en kartongbit, så legger man stempelene som passer oppi og fester dem til akrylklossen. Da vet man at dem er plassert slik som malen er. Nå kan man fjerne malen, og stemple blomstene på det arket man skal bruke. Så legger man malen oppå det man har stemplet, og stanser ut. Det kan være lurt å feste malen med f.eks. Washitape slik at den ikke flytter på seg.

På de største rosene har jeg valgt å embosse det stemplede motivet. Jeg brukte Frantage embossingpulver (Shabby Pink), fordi den gliterer så fint (det er jo tross alt jul). Etter at jeg hadde embosset blomstene, farget jeg dem med Distress ink (Spun sugar på hele og Victorian velvet i midten) før jeg stanset dem ut. Jeg har brukt akvarellpapir fordi det tåler en del fuktighet og juling, men man kan fint brukt vanlig kartong eller lignende. Men det bør være litt tykkelse på arket, slik at det ikke revner når man skal forme blomstene.


På den største blomsten har jeg brukt alle fem blomstene i settet (en av hver).
Når blomstene er stanset ut, svertet jeg dem på baksiden også. Så er det å begynne å forme dem. Det er en fordel å ha et litt mykt underlag. Jeg fukter blomstene med 1 sprut med en liten vannflaske, før jeg former dem med en embossing stylus (vet ikke hva det heter på norsk...) fra baksiden først. Jeg trykker/drar verktøyet over hvert kronblad, slik at det bøyer seg. Til slutt snur jeg blomsten og trykker ned på midten. Den innerste blomsten skal bli til en roseknopp og derfor former jeg kronbladene rundt den spisse enden av verktøyet mitt. Men man kan fint bruke en strikkepinne eller grillspyd til dette. 


Så skal disse settes sammen. Jeg begynner med å legge litt lim på det ene kronbladet og ruller det sammen. Så limer jeg kronbladet på motsatt side, fast på det første. På denne første er det enklest å ta to og to kronblad på motsatt side av hverandre, og la dem tørke før man fortsetter til de neste to. Jeg pleier å bruke en liten klype for å holde dem sammen mens limet tørker, for da kan jeg gå i gang med noe annet i mellomtiden. Når knoppen er tørket, limer man den i midten på neste blomst. Her er det også greit å la knoppen tørke før man går videre til neste steg.


Når knoppen sitter fast, kan man lime kronbladene på neste blomst fast. Man har best kontroll på hvordan den blir, dersom man limer et og et kronblad, men jeg har normalt ikke så god tolmodinghet, så jeg pleier å lime alle på en gang. Men det er en smakssak. Slik fortsetter man til man har limet sammen alle fem blomstene.


Når det gjelder den litt mindre rosen har jeg kun brukt de to minste blomstene i settet, to av den nest minste, og tre av den minste. Disse har jeg farget med noen av de samme tusjene som jeg brukte på motivet. Det er ikke så nøye om det blir jevnt eller ikke, for det vil ikke vises når blomsten er satt sammen. Jeg har stemplet med Distress ink før jeg fargela dem med Copics. Man kan i grunnen farge blomstene med nesten hva som helst. Se hva du har og prøv deg fram. Videre er framgangsmåten lik som på den store blomsten. 


Det er også fint å lage en åpen blomst. På denne har jeg brukt samme framgangsmåte som på den største rosen, bortsett fra at jeg ikke har krøllet den midterste blomsten til en knopp. På en slik blomst, limer man bare alle fem blomstene oppå hverandre og stikker et hull i midten som man trer blomsterfrøene igjennom.


Foruten nyhetene har jeg brukt disse produkentene:
Rose Krøll L Rosa (utsolgt)


Da håper jeg at dere ønsker å prøve dere på deres egne blomster etterhvert og jeg ønsker dere en fortsatt fredfull romjul.
2 kommentarer:

Guri sa...

Nydelige blomster!

Jorunn`s scrapperier sa...

Så nydelige blomster du har laget. Dette blir nok en dies-stempel som kommer til å stå på ønskelista mi